KUCHNIA MEKSYKAŃSKA, CZYLI GDZIE, KIEDY I CO ZJEŚĆ W MEKSYKU

KUCHNIA MEKSYKAŃSKA, CZYLI GDZIE, KIEDY I CO ZJEŚĆ W MEKSYKU

Kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej charakterystycznych i jednocześnie najbardziej lubianych kuchni na świecie. I nie bez powodu! Otwórz się na zupełnie nowy świat doznań – meksykańska kuchnia jest pikantna, słodka i bardzo intensywna. Opiera się na mące kukurydzianej, świeżych owocach, warzywach i wyrazistych sosach. Nie jest bardzo wykwintna i nie zawiera niezwykle skomplikowanych przepisów. Głównie ma charakter jedzenia ulicznego. Co oczywiście stanowi atrakcję samą w sobie. Jest również relatywnie tania. Po dobrej tradycyjnej przekąsce z pewnością nie zabraknie Ci sił na zwiedzanie najpiękniejszych miejsc tego kraju!

First Image

PRAWDZIWA KUCHNIA MEKSYKAŃSKA, CZYLI JAK JEDZĄ MIEJSCOWI

Smak meksykańskich dań został doceniony na świecie. W 2010 roku kuchnię meksykańską wpisano na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Znalazła się tam jako wzorzec kulturowy, zawierający techniki kulinarne i obrzędy stosowane od wieków. Meksykanie po prostu od stuleci wiedzą, co jest dobre!

Dzienna dieta prawdziwego Meksykanina składa się z trzech posiłków. El desayuno to śniadanie, la comida – obiad i la cena – kolacja. Na pierwszy posiłek najczęściej dostaniesz herbatę lub kawę, a do tego pan dulce, czyli rodzaj słodkiego pieczywa. Na śniadanie możesz zjeść jaja przyrządzane tutaj na wiele sposobów. Najczęściej smażone z dodatkiem warzyw. I klasycznie – różne mięsa i wędliny, ewentualnie owocową sałatkę lub owsiankę. Pora obiadowa to czas między 13:00 a 16:00. Ostatni posiłek w Meksyku to często okazja do rodzinnego świętowania.

Jak poruszać się w dżungli meksykańskich kulinariów? To łatwe! Meksykańskie restauracje zazwyczaj oferują gotowe zestawy dnia – menú del día. Taki zestaw składa się najczęściej z kawy, dania głównego i zupy. Możesz też skorzystać z tzw. comida corrida. Jest to zestaw obiadowy w bardzo przystępnej cenie, w którym znajdziesz prawdziwe rarytasy!

Idealną przekąską na lżejszą kolację będą papryczki, szczególnie te nadziewane. Jeśli nie lubisz ostrych rzeczy, zapytaj kelnera, czy papryczki są dulce – słodkie, picante – ostre, czy muy picante – bardzo ostre. Jeśli i tak okażą się dla Ciebie zbyt ostre, najlepiej zjedz odrobinę śmietany. Powinna złagodzić uczucie ostrości. Ewentualnie możesz zamówić refrescos (zimne napoje) lub sok owocowy do popicia.

Jeśli chodzi o wybór miejsca na posiłek, kieruj się uniwersalną zasadą – warto zjeść tam, gdzie jedzą mieszkańcy. Meksykanie najczęściej stołują się w comedores, gdzie można podglądać pracę kucharzy.

First Image

TACOS, QUESADILLA CZY BURRITO?

Jakiego dania na pewno trzeba spróbować, zwiedzając ten kraj? Mówisz Meksyk – myślisz tacos. Czy istnieje bardziej znana na świecie meksykańska potrawa? Chyba tylko burrito mogłoby stanąć w szranki ze słynnymi tacos. Do niewielkiej, chrupkiej tortilli z mąki kukurydzianej nałożą Ci całą masę pysznych dodatków: kurczaka, ser, fasolę, kiełbasę chorizo, a nawet podroby. Spokojnie dostaniesz również wersję wegetariańską. Niezależnie od zawartości, całość je się z pomidorową salsą lub guacamole. Guacamole to flagowy meksykański gęsty mus z awokado i świeżymi warzywami: cebulą, papryką i pomidorami. To obowiązkowy meksykański przysmak, który świetnie współgra niemal ze wszystkimi dodatkami. A jeśli chodzi o tacos, w całym Meksyku istnieje mnóstwo wariacji na ich temat. W jednym miejscu zjesz je z mocno doprawioną mieloną wieprzowiną, a w innym – z delikatnymi krewetkami i świeżą rybą. Zawsze warto spróbować! Bez nich kuchnia meksykańska nie byłaby taka sama!

Poniżej kilka flagowych dań i przysmaków kuchni meksykańskiej (wraz z wymową). Spróbuj koniecznie!

  • Tortilla (tortija), czyli cienki meksykański placek, zrobiony z mąki kukurydzianej lub pszennej. Może być miękka lub chrupiąca. Najczęściej nakłada się do niej różne dodatki – od sera po różne rodzaje warzyw i mięsa.
  • Fajita (fahita), czyli danie ze smażonych mięsa, papryki i cebuli. To wszystko pocięte w paski smaży się w marynacie na gorącej, żeliwnej patelni. Najczęściej podawane jest właśnie na patelni. Do tego osobno podaje się tortille.
  • Enchilada (enczilada) to potrawa z mięsa zawiniętego w tortillę i zapieczonego pod serem. Podaje się ją z sosem pomidorowym.
  • Tacos (takos) to małe tortille z nadzieniem z kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny, podawane z salsą.
  • Jalapeno (halapenio) to zielone pikantne papryczki. Podaje je się świeże, smażone, nadziewane lub marynowane. To jeden z najpopularniejszych w kuchni meksykańskiej dodatków do różnych potraw.
  • Chiles rellenos (cziles rejenos) to faszerowane kremowym białym serkiem, panierowane i smażone na głębokim oleju papryczki jalapeno.
  • Quesadilla (kesadija) to dwie tortille, przełożone żółtym serem i różnymi dodatkami np. mięsem, cebulą, papryką itp. Wszystko zapiekane jest na patelni lub grillu. Quesadilla powinna być pocięta w trójkąty i podana w zestawie z różnymi sosami, na przykład z guacamole. Pycha!
  • Ceviche (sewicze) to marynowana w przyprawach, przeważnie surowa ryba lub owoce morza. Podawana w formie sałatki.
Jeśli chodzi o napoje, koniecznie spróbuj atole. To słodki, gorący napój zagęszczony ciastem kukurydzianym. Podaje się go z różnymi dodatkami: czekoladą, cynamonem, owocami.

First Image

TEQUILA I MEZCAL, CZYLI MEKSYK UDERZA DO GŁOWY

Czym różni się tequila od mezcalu? Jeśli chcesz zostać znawcą kuchni meksykańskiej, musisz to wiedzieć! Otóż narodowy trunek Meksyku wytwarza się jedynie w jednym z 32 stanów. Tequila jest produkowana z soku niebieskiej agawy. To właśnie w Jalisco znajduje się idealna gleba i warunki klimatyczne do jej uprawy. Każdy alkohol stworzony w innym stanie lub z innego rodzaju agawy nazywany jest już mezcalem. Mezcal to wódka o lekko słomkowym kolorze, najczęściej butelkowana z larwą mączniaka w środku. Spróbuj prawdziwej tequili i porównaj ją z mescalem. Robak na dnie butelki wyłącznie dla odważnych!

Spróbuj także innych lokalnych trunków. W środkowym Meksyku możesz delektować się pulque, które również powstaje ze słynnej agawy. Z kolei w stanie Chiapas możesz spróbować alkoholu z kukurydzy i trzciny cukrowej, czyli tak zwanego pox. To indiański napój alkoholowy stosowany podczas rytuałów i tradycyjnych obrzędów. Prawdziwe lokalne przysmaki na pewno będą także świetną pamiątką z podróży!

KUCHNIA MEKSYKAŃSKA CZY INDIAŃSKA? PRZYSMAKI MAJÓW, AZTEKÓW I INKÓW

W czasach Inków czekolada przyrządzona ze zmiażdżonych ziaren kakaowca była nazywana płynnym złotem. Ziarna kakaowca stanowiły nawet substytut waluty. Czekoladzie przypisywano lecznicze i magiczne właściwości. Czekolada z tamtych czasów stanowiła element różnych rytuałów. Była raczej gorzka, płynna i dość tłusta. Podawano ją w formie spienionego napoju z mlekiem.

W Meksyku spróbuj takiej tradycyjnej czekolady przygotowanej ręcznie. Dostaniesz ją w postaci napoju. Choć pierwszy łyk tradycyjnej czekolady przygotowanej ręcznie z ziaren kakaowca, cukru, migdałów, cynamonu i tłuszczu może być trudny do przełknięcia, to z czasem jej smak zyskuje na szlachetności. Taka czekolada posiada wiele cennych wartości odżywczych. Jedna szklanka ciepłej czekolady z surowego kakao to prawdziwa bomba minerałów i witamin. A to zaledwie ułamek tego, co czeka na smakoszy w dawnym imperium Inków i Azteków!

Zasmakuj prawdziwego Meksyku podczas wycieczki do Meksyku z LogosTour!

footer-phone
Infolinia i rezerwacja:
801 011 864
pon.-pt.: 9:00 - 17:00
sob.: NIECZYNNE
footer-pin
Oddziały i biura sprzedaży LogosTour: